Ull är ett fantastiskt material till kläder som tyvärr ofta är underskattat här i Sverige (medan utbudet ser helt annorlunda ut i vårt grannland Norge). Ull har fått en negativ klang här: det kliar och sticks, är jobbigt att tvätta och svårt att sköta (krymper i tvätten och tappar formen). De ullplagg vi bär är främst en varm tröja eller kofta utanpå den vanliga tröjan en kall vinterdag eller kanske ett par raggsockor när vi är frusna om fötterna. Dock har intresset för ullkläder ökat de senaste åren, framför allt inom sport- och friluftssektorn där man börjat inse vilka förträffliga egenskaper ullen besitter. Och nej, det är inte några hemstickade stickiga långkalsonger som gör att man kliar sig rödbent och småtokig, för precis som på andra områden har ullbranschen tagit några steg framåt.
Vad är det då som är som skiljer dagens ullplagg från de från mormors tid? Ja, dels använder man sig av mjukare ull. För hur ullplagget blir beror nämligen mycket på vad för slags ull man använder. Om man använder ull med korta och spretiga fibrer eller lite grövre fibrer, får man ett tyg som kliar mer. Använder man istället ull med långa och mjuka fibrer får man bekvämare plagg. Merinoull kommer från får som har just en sådan mjuk och långfibrig ull och sådana plagg kan bäras även av den med lite känslig hy (men inte av ullallergiker). Det har dock förekommit en del problem inom den branschen, bland annat har merinofåren i vissa delar av världen, främst i Australien, behandlats illa. Därför är det viktigt att se att företaget som tillverkar kläderna använder sig av en ull som kommer från ställen där man garanterat behandlar djuren väl.
Det var den mjuka delen av ullen. En annan faktor som har förenklat användningen är att en del ull superwashbehandlas. Det är inte alltid önskvärt, men har sina fördelar och till de hör att du kan tvätta plaggen i vanligt 40-graders tvätt utan att de krymper. Det är något som tilltalar många som tycker att ulltvätt verkar krångligt. Superwashbehandling innebär dock i princip att ett lager av plast läggs över ullens fibrer och därmed förlorar man en del av ullens naturligt bra egenskaper, vilket kan vara värt att tänka på. Att tvätta ullplagg är dessutom inte så krångligt som många tror. De flesta har ett ullprogram på sin tvättmaskin, så man behöver inte stå och tvätta för hand. Med ett ulltvättmedel blir det allra bäst. Sedan lägger man handdukar över torkställningen och lägger ut plaggen att plan-torka på handdukarna (för att de inte ska töjas av tyngden när de är blöta och hänger och på så sätt förlora formen). Fördelen med obehandlad ull är att man faktiskt inte behöver tvätta så ofta, då den är hyfsat självrenande om man hänger ut den på vädring.
Att sedan ull är överlägset bäst när det gäller att reglera temperaturen och hålla oss varma när vi behöver det, absorbera fukt utan att kyla ner och att samtidigt andas när vi blir varma, det är ingen nyhet.