Bomull är vår mest populära råvara att göra kläder med och många tänker att eftersom det är naturligt är det bra. Stämmer det? Bomullen har onekligen många bra egenskaper, som att den gör plaggen mjuka och slitstarka samtidigt som de andas och kan absorbera fukt. Bomullen bryts dessutom ner i naturen och återgår till kretsloppet, till skillnad från plagg i plasttyger som akryl.
Den stora efterfrågan på bomull gör dock att den tar över en del mark där lokalbefolkningen egentligen hade behövt odla mat. För det är inte överallt på jorden man kan odla bomull. Den ömtåliga plantan kräver värme och sol, minst 200 frostfria dygn per år och massor av vatten. Eftersom de kraven inte stämmer överens med verkligheten överallt, i synnerhet vad gäller regnmängder, konstbevattnas bomullen. Även när man ska ta hand om bomullen och göra tyg av den krävs det otroliga mängder vatten. Ofta växer dessutom bomull i områden där vatten inte finns i obegränsade mängder, tvärtom är rent vatten ofta en bristvara där och bomullsodlingen prioriteras före lokalbefolkningen.
Utöver det krävs det stora mängder bekämpningsmedel för bomullsodlingen. Man räknar med att omkring 20 % av den mängd bekämpningsmedel som används i världen används just till bomullsodling och då är det ändå bara en bråkdel av jordens uppodlade mark (2,5 %) som används till bomull. Ännu mer kemikalier används sedan när man gör garn, tråd och sedan tyg av bomullen. Framför allt används olika medel för att bleka och färga tygerna. Det tar egentligen några tvättar innan man fått ur alla rester ur nya plagg och även om man själv tvättar sina kläder några gånger innan man använder dem, släpper man ut de resterna i avloppet och i förlängningen i vår natur.
Ett bättre alternativ är ekologiskt odlad bomull. Men flera undersökningar som gjorts visar att det säljs mer tyg (och plagg) som är märkta som ekologiska än vad det faktiskt odlas ekologisk bomull. Det förekommer alltså en del fusk. Ett bra sätt att vara på den säkra(re) sidan är att hålla sig till större och etablerade märkningar, som GOTS, och inte lita på butikernas egna märkningar av plaggen. Ibland är det dessutom bara en viss procent av ett plagg som är av ekologisk bomull, vilket förstås är bättre än noll procent, men ändå kan vara vilseledande för konsumenterna.