Tvätta kläder – misstag att undvika

Att tvätta kläder är väl ingen konst? Det är väl bara att stoppa in kläderna i tvättmaskinen och sedan dosera tvättmedel rätt? Jo, visst kan det vara enkelt att tvätta kläder, men är du säker på att du tvättar dina plagg på rätt sätt? Det finns faktiskt bra och mindre bra sätt att tvätta på och beroende på materialet kan kläderna kräva olika temperaturer eller doseringar för tvättmedel. Här reder vi ut vad som gäller så att du kan få dina och familjens plagg att hålla mycket längre och se fräschare ut.

Sänk temperaturen när du tvättar

Tänker du också att ju varmare du tvättar, desto renare blir kläderna? Då tänker du helt fel. I majoriteten av alla fall så tvättar svenskarna sina kläder alldeles för varm, vilket kan leda till att kläderna ändrar form eller krymper. Om dina kläder inte är hårt smutsade så räcker det oftast med korta program med cirka 30 grader. Det är inte kul om din fina klänning till julafton inte längre kommer passa efter att du har fräschat upp den. Dekorationer kan man lätt ersätta då myheart.se har allt ni behöver till er stora högtid, men kläder kan vara svårare.

Vänta tills maskinen är full

Det är viktigt att du ser till att tvättmaskinen är helt full innan du startar igång den. Detta för att vara mer miljövänlig. Det betyder däremot inte att den ska vara proppfull, eftersom detta istället kan leda till att plaggen inte blir ordentligt rena. Om du är osäker på hur mycket tvätt du har så kan du alltid väga kläderna innan. Ställ dig på vågen med kläderna i handen och dra sedan bort din egen vikt.

Använd rätt tvättmedel

Alla tvättmedel passar inte till alla typer av kläder och material. Om du använder fel tvättmedel finns det risk att du förstör dina saker istället. Det rekommenderas t.ex. att duntäcken och dunkläder ska tvättas med ett tvättmedel som är fritt från enzymer. Denna typ av tvättmedel är också väldigt bra i samband med tvätt av silke och ull. Naturligtvis behöver du även se till att dosera rätt. Läs på förpackningen om vilken dosering som gäller för att minimera risken för allergier.

Undvik torktumlaren om du kan

Försök att använda torktumlaren med måtta. Det är bättre att du tar ut kläderna så fort de är nytvättade istället. På så sätt förhindrar du att de blir skrynkliga och kan dessutom hängtorka plaggen istället. Detta är ett mycket bra sätt att gå tillväga för dig som vill få kläderna att hålla längre och som dessutom vill vara mer miljövänlig. Om du har tvättat väldigt känsliga material som linne och ull ska du inte använda torktumlaren alls. Torktumlaren kommer då att förstöra fibrerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *