Hampa

Visste du att hampa kan användas till att göra tyger och att det är bland det mest miljövänliga material du kan välja till kläder? Ändå är det fortfarande relativt okänt. Kläder i hampa påminner om kläder i lin och blir lite grövre och slitstarkare – men mjukare och skönare ju mer man använder dem. De passar därför utmärkt som byxor, klänningar, kjolar och skjortor, men mindre bra som underkläder eller andra kroppsnära plagg som behöver vara mjuka och stretchiga.

Varför är då hampa så bra? Jo, dels växer hampan riktigt bra helt av sig själv. Det behövs inte en stor mängd vatten eller gödning för att hampan ska trivas. Dels föredrar den jord som ratas av andra växter och man konkurrerar alltså inte om marken med matproduktion eller annan odling. En annan bra sak är att hampan är suverän på att själv kväva ogräset och därför behövs inga bekämpningsmedel. Processen att göra om fibrerna till garn liknar när man gör lingarn och är en helt mekanisk process. Det behövs alltså inga kemikalier och inget miljöfarligt.

Nu för tiden görs även blandningar av hampa och bomull för att få fram snygga stretchiga tröjor. Ett bra alternativ till att använda 100 % bomull.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *