Vi shoppar alldeles för mycket och kläderna hinner knappt slitas förrän de hamnar längst in i garderoben och vi går ut för att köpa nya. Men istället för att skämmas för att vi tröttnar på våra plagg, bör vi göra det bästa av situationen och byta plagg med varandra. Då kan den där tröjan som inte satt så bra som vi tänkt och jeansen som var fel färg och klänning vi aldrig kände oss hemma till bytas mot nya plagg som väcker mer lust och glädje – men som någon annan tröttnat på.
Den största klädbytardagen i Sverige anordnas sedan några år tillbaka av Naturskyddsföreningen ihop med samarbetspartners. Den har ett tydligt upplägg: Ta med dig mellan fem och tio plagg, byt in dem mot en biljett per plagg och använd biljetten för att “köpa” någon annans inlämnade plagg. Att vara med är helt gratis och dagen anordnas på flera orter runt om i landet, ofta i samarbete med någon så att lokalen kan lånas gratis. Det är förstås viktigt att plaggen man byter in är hela och fräscha, för ingen vill ha en urtvättad tröja, mjukisbyxor med slapp resår eller en tunnsliten t-shirt. Det här är istället tillfället man kan göra sig av med plagg som förvisso är fina, men som aldrig känns helt rätt för en själv. Kanske är byxorna lite väl tajta eller tröjan i fel färg, men det är inget fel på plaggen i övrigt. Då är det perfekta plagg att ta med till en klädbytardag, för smaken är som bekant olika.
Om några plagg inte hittar en ny ägare, skänks de till en lokal second hand-butik. Hela idén med klädbytardagen är smart inte bara för den egna plånboken eller för att det är roligt, utan också ur ett miljöperspektiv. Klädernas livslängd ökar när de får ett nytt hem och själv avstår man från shopping genom att byta till sig nya plagg istället för att köpa.