Klä sig i glädje

Visst finns det de som med omsorg väljer outfit varje morgon, men de flesta av oss hasar oss nog snarare upp med grus i ögonen, slår på morgonkaffet, scrollar sömnigt på telefonen – för att sedan i all hast slänga på oss några plagg innan vi drar till jobbet. Det finns dock de som har tagit tag i saken och bestämt sig för att varje dag klä sig på ett sätt som skänker dem glädje. Att inte bara på rutin välja samma stil man brukar i affären och sedan ta första tillgängliga plagg i garderoben, utan att verkligen syna vilka kläder man vill ha och har och skapa outfits som gör en glad.

Ett första steg är att titta igenom sin garderob så att man vet vad man har på galgen längst bak samt nederst i byrålådan. Ofta har vi en hel del plagg vi mer eller mindre har glömt bort. Sedan är det dags att sitta med papper och penna eller kanske göra en mood board på Pinterest och anteckna vad det är vi gillar. Vad går vi igång på i klädväg? Här ska man inte ta någon som helst hänsyn till alla de tankar som vill begränsa, till exempel att man är för tjock/smal/lång/kort för ett visst plagg eller en särskild stil, att man är för gammal att klä sig på ett sätt eller att någon inte “passar sig” (av oklar anledning). Välj precis de stilar, färger och modeller som du själv tycker om. Tänk också på accessoarer som smycken, scarfs och liknande. Peppa dig själv att använda plaggen du gillar och spara inte på krutet. Om du har en fin klänning till fest men sällan är på fest, ja, men använd då klänningen även till vardags så att du får njuta av den.

Här krävs kanske lite mod, framför allt om du är ovan att visa dig i en viss stil. Om du alltid går i jeans, men drömmer om att gå i kjol, kan du behöva peppa dig själv. Skriv ett kärleksfullt meddelande till dig själv på en post it-lapp som väntar dig på badrumsspegeln på morgonen.

Kombinera ihop olika outfits av det du har och komplettera (gärna på second hand) med det du behöver för att skapa stilen du blir glad av. Om du är morgontrött eller allmänt oinspirerad före 7.00 på morgonen kan du lägga fram kläderna redan kvällen innan. Det är nästan som när man var liten och fyllde år: man lägger sig med en pirrande känsla av att något fint väntar nästa dag. I det här fallet en outfit som verkligen gör en glad. “Spark joy” som Marie Kondo skulle ha sagt.

Ofta är vi rädda för vad andra ska tycka och visst kan man få kommentarer om man plötsligt byter stil, men det allra vanligaste är att begränsningarna vi har är något som sitter enbart inuti vårt eget huvud.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *