Den lilla svarta

Uttrycket “den lilla svarta” är väl etablerat och syftar på en enkel svart klänning som fungerar vid alla tillfällen. Det sägs att varje kvinna bör äga en sådan klänning. Den går att ha på fina tillställningar, på informella fester likväl som när hon går på konsert eller ska förföra någon på en dejt. Hur den där lilla svarta ser ut är inte så noga, utöver att det vanligen är en ganska enkel modell och att den inte är lång. Här kan man följa rådande trender eller helt enkelt välja ett klassiskt och tidlöst snitt. Det viktigaste är att klänningen känns elegant.

Det är Coco Chanel, modeikonen från 1920-talet, som myntat begreppet och som gjorde den lilla svarta populär. 1926 lanserade hon den, men den nådde egentligen inte den breda massan förrän framåt 1950- och 60-talen. Eftersom klänningen i sig inte är så märkvärdig, är det desto viktigare att ha rätt saker till den. Coco Chanel draperade sig gärna i (oäkta) pärlhalsband.

I filmen Frukost på Tiffany’s, klassikern från 1961, bär Audrey Hepburn en variant på en sådan klänning och det var efter det som Den lilla svarta på allvar blev en del av varje kvinnas garderob.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *