50-talsstil

Vill du klä dig som man gjorde på 1950-talet eller i alla fall inspireras av den stilen? Här kommer lite tips på vad du kan tänka på.

Efter kriget blev det mer fokus på lyx, men också på ungdom. Tidigare hade man varit först barn och sedan vuxen, men nu blev ungdomen en särskild tid i livet, men sin egen stil och smak. De unga vågade utmana de vuxna, drömma om en annan värld och vara lite rebelliska. Kvinnornas siluett skulle likna timglas och med hjälp av korsett och mängder av tyg fick man till det.

Praktiska plagg sågs som tråkiga. I stället skulle det se snyggt ut. Vida kjolar och smala midjor var klänningsidealet. Under årtiondet blev de allt kortare, i takt med att man blev bättre på att tillverka nylonstrumpor utan någon söm där bak. På fötterna hade man gärna ballerinaskor som kunde vara mönstrade med prickar eller rutor. Till fest var det pumps eller stilettklackar som gällde, gärna matchande i färg och tyg med klänningen.

Rakt hår var inte det snyggaste, men man kunde ha det i svans eller knut. I övrigt var det lockar som gällde och de fick man med hjälp av papiljotter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *