Kläder av udda material

Till konstutställningar och modeshower, men även till stora galor och fester, tillverkas ibland speciella kläder i udda material. Det är ofta material man inte brukar förknippa med kläder och vanligen går plaggen inte att tvätta, utan är bara tänkta att använda någon enstaka gång. Det är ofta kreativa projekt där en designer får chans att visa sin kompetens och sticka ut hakan lite. Den som bär plagget på en större, ofta tv-sänd, tillställning gör ett statement med sitt udda plagg.

Ett exempel är klänningen i papper Alice Bah Kunhnke bar på Nobelfesten 2017. Den var gjord av vitt, veckat papper och hennes syfte var att få upp Arktis och klimatfrågan på agendan. Hennes kläder var designade av Bea Szenfeld och Naim Josefi. Klänningen tog verkligen plats, så Alice Bah Kuhnke fick träna på att gå, sitta och äta med klänningen på sig. Inspirationen fick hon när hon var på Svalbard under hösten och då visste hon inte ens om att temat på det årets Nobelfest var just Arktis.

Andra tjusiga och udda klänningar är till exempel klänningar som tillverkats av skräp av olika slag. En regnbågsrandig klänning gjord av förpackningar eller varför inte klänningen som en miljöorganisation gjorde av skräp som plockats upp på stranden och i havet. En annan uppseendeväckande klänning gjordes av kött (kotletter) som fästes på en kvinnas kropp och sedan virade man plast, som gladpack, runt henne. Vad syftet var med den klänningen, utöver att provocera, är dock oklart. En oväntat snygg klänning gjordes av många små pärlplattor som fästes i varandra med ringar. Med hjälp av de små pärlorna skapades vackra mönster och färgkombinationer som sedan kunde repeteras och varieras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *