Så får du en miljövänligare garderob

Att miljön är ett hett ämne på mångas läppar undgår nog ingen. Samtidigt verkar intresset för mode och kläder så stort att det fortsätter shoppas i samma anda. Men det är troligen många som vill tänka och shoppa mer hållbart, och ändå känna att de får en garderob de är nöjda med. Det handlar egentligen inte mer än om att få en balans mellan kläder och miljö, en balans likt så mycket annat här i livet. Precis som för andra vanor kan det vara svårt att bryta shoppingvanorna, men det viktiga är att man tar ett beslut och steg i rätt riktning. Här kommer lite tips på hur man kan göra för att få en mer hållbar garderob.

Handla kläder av kvalitet

Något väldigt icke hållbart är denna slit och släng trend som hållit i sig ett tag. Man köper billiga kläder som kanske inte håller länge, eller ett plagg som man redan vid inköp vet att man knappt kommer att använda. Detta är ett väldigt slitsamt beteende för miljön. Kvaliteten på kläder varierar givetvis och det kan absolut finnas billiga kläder som håller en lång tid. Men vet man med sig att kläderna från ett specifikt varumärke aldrig håller särskilt länge så bör man skippa det. Det blir trots allt inte heller lika billigt om man måste ersätta plagget kort därpå. Om man handlar dyrare märkes- eller kvalitetskläder är chansen större att man får glädje av plagget en lång tid framöver. Köper man kläder från märket Busnel får man kvalitet, och med designer i “classic chic”-mode kommer de kunna hänga med i modets många svängar. Behöver man finkläder som bara kommer användas vid ett specifikt tillfälle kan man istället hyra dessa.

Andra sätt att förnya garderoben på

Det är dock inte bara dyra finkläder man kan hyra, då det blivit mer populärt att hyra kläder i allmänhet. Det finns till och med kläder för uthyrning online, så man kan sitta och välja ut kläderna i bekvämligheten där hemma. Men vill man själv ha kläderna hängandes i garderoben kan man även handla i second hand-butiker eller på loppmarknad så att andras gamla kläder kommer till nytta. Man kan även lämna in sina egna kläder till en second hand-butik eller vara med under en klädbytardag för att bli av med gammalt och samtidigt införskaffa “nytt” till sin garderob. Utöver anordnade klädbytardagar kan man faktiskt anordna en egen. Man kanske håller det enkelt och bjuder över vännerna på middag samtidigt som var och en tar med sina kläder.

En vana bryts inte på en gång, men många hållbara bäckar små kanske slutligen bildar en vacker miljövänlig å. Så det är bara att prova sig fram med nya, mer hållbara kläder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *